Hello Guest it is February 26, 2021, 11:43:03 AM

Author Topic: Mill running slow. DriverTest stuck at 5000 pulses/mn.  (Read 1119 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Mill running slow. DriverTest stuck at 5000 pulses/mn.
« on: January 09, 2016, 04:43:35 PM »
I recently decided to consolidate my collection of computers into a VMWare ESXi VM server.  One of my victims was my old Dell 32-bit XP CNC box running mach3.  It's now virtualized, running with a PCI parallel port card that is passed directly through to the virtual machine.

It runs, but runs considerably slower than before.  Upon investiagation I found the following:

   1) It was not skipping steps.  I could accurately move the spindle around in MDI mode.
   2) It was running at a stable fraction of the previous speed.
   3) When I ran DriverTest it would always show 5000 pulses, regardless of kernel frequency.

I completely un-installed Mach3 (and pulse driver), and re-installed with no change.

So, is the issue likely the parallel port card or the virtual machine?   I've passed through other PCI devices with success.  Why 5000 PPM?  It seems like a huge clue, but one that escapes me...

Thanks for your help.

Offline ger21

*
  • *
  •  6,288 6,288
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: Mill running slow. DriverTest stuck at 5000 pulses/mn.
« Reply #1 on: January 09, 2016, 04:52:11 PM »
Virtual Machine
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html
Re: Mill running slow. DriverTest stuck at 5000 pulses/mn.
« Reply #2 on: January 09, 2016, 05:05:32 PM »
Any idea why 5000PPM is a relevant figure?  That's a 200uS latency -- I wonder if that's a time slice for some IO scheduler?