Hello Guest it is August 23, 2019, 11:43:47 PM

Author Topic: Encoders not working on Xulifeng  (Read 1236 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Encoders not working on Xulifeng
« on: November 23, 2015, 07:57:32 PM »
I checked the quadrature signals on an oscilloscope and they are getting to the Xulifeng USB BOB just fine.  I connected X axis A and B channels to input pins 2 and 3 of the BOB with pull-up resistors.  I enabled Mach3 encoder1 and put in pins 2 & 3.  With the USB BOB, I shouldn't need to put anything in the port fields.  I set counts/unit at 4000 just to get it going.  I can scale it properly after I get it working.

My understanding is that is all it should take.  When I move the X axis I get pulses on the input pins but no readout in the encoder field on the settings screen.  What am I missing?
Xulifeng responds!
« Reply #1 on: November 28, 2015, 11:19:38 AM »
I emailed Xories at ebay (from whom I bought the Xulifeng BOB) and directly at EBAY@XORIES.COM and they responded.  After three exchanges I got them to understand my question.  They confirmed that their board does not support looking at the encoder inputs on the Settings screen in Mach3.  I understood from these forums that Mach3 does not support closed loop operation using encoders with steppers, but it would have been nice to be able to look at encoder position if there was a cutting error.

Ron

Offline ger21

*
  • *
  •  6,288 6,288
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: Encoders not working on Xulifeng
« Reply #2 on: November 28, 2015, 11:46:24 AM »
Most of the Chinese motion controllers do not support all of Mach3's functionality. Probing is a big issue with a lot of these boards.
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html