Hello Guest it is August 14, 2020, 09:59:37 PM

Author Topic: all toolpaths being magnified  (Read 1493 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

all toolpaths being magnified
« on: December 20, 2014, 08:19:24 AM »
Hi

I am a newbie and starting with a basic set up. I am using ventric 2d cut, mach3 on a small 6040z table. I have spent a lot of time setting up as per the mauals etc but now I have turned on and loaded my toolpaths I have the following problems and cant seem to see where I  have gone wrong.

All the axis are magnified. If the maach 3 says that the spindle has moved 230mm on x axis it has actually moved 290mm. same on y axis. on z axis programmed for 9.7mm mach 3 says travelled 9.7mm but has actually travelled 11.5mm.

It is probably something basic but have got myself bogged down as to what I should be looking at. (ventric,mach3 or machine set up.

Please help ??? ??? ??? ???

Offline Tweakie.CNC

*
  • *
  •  8,399 8,399
  • Super Kitty
    • View Profile
    • Tweakie.CNC
Re: all toolpaths being magnified
« Reply #1 on: December 21, 2014, 06:24:57 AM »
It sounds to me as though you do not have your 'steps per unit' set correctly. The Mach3 manual http://www.machsupport.com/help-learning/product-manuals/ section 5.5.1 explains the basics and section 5.5.2.3 explains the automatic procedure you can use to calibrate each axis.

Hope this helps.

Tweakie.
KEEP SAFE !
Re: all toolpaths being magnified
« Reply #2 on: December 21, 2014, 06:37:50 AM »
Thanks Tweakie

I was looking at that late last night. My set up manual that came with the machine said enter 400 steps per unit in mach 3 I will go and try the auto procedure now and see what happens.
Much appreciated.

Regards

Q