Hello Guest it is June 26, 2019, 04:51:14 AM

Author Topic: A axis continually rotates during program but not with mdi commands  (Read 1108 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Fleck

*
  •  31 31
    • View Profile
    • fleckguitar.com
Trying to learn A axis programming. I have just installed a second parallel  port built a G540 with power supply and activated A axis pins and ports. My motor is  200steps per rev.* 10microsteps per rev.*2 "for 2 to 1 gear ratio, 30 teeth headstock 15 teeth stepper"/360°= Steps per 11.1111 Motor Tuning

All seems to be working in MDI code input have not checked with indicator but 360° and 0° are 12:00 180° is 6:00 etc..., but when I run this code the "G01 A360.0 F150"  is over rotating by many times before continuing to next line.

 I have "use radius for feedrate", "A-rotations enabled" in Config/Toolpath, "A axis is angular", "Ang Short Rot on G0"Config/General Config, "Rotation Radius A.0010" Settings Alt-6

 Here is my troubled code.

G00G17G90G40G49G80
T1M06
G00G43Z0.700H1
S20000M03
G94
G00Y-0.187
G00Z0.500
G01Z0.389F75
A360.0F150
G01Y-1.437A-2666.667F150
G01A-2306.667F150
G00Z0.489
G00Y-0.187
G00A0.0
G01Z0.377F75
G01A360.0F150 Over rotates by multiple full revolutions
  
 Any info is appreciated


this is my router, there are many like it but this one is mine

Offline Fleck

*
  •  31 31
    • View Profile
    • fleckguitar.com
Re: A axis continually rotates during program but not with mdi commands
« Reply #1 on: June 20, 2014, 02:00:37 PM »
 OK everything is doing what it should. This is cumulative build up of units/degrees. So motor needs to rotate from G01A-2306.667F150 to G01A360.0F150. I could enable Rot 360 Rollover and not ever go past 360° but then the code does not work.

 I am trying to rough simple blanks for a second op. lathe with multiple passes. Is there a good way to code this with angular settings?
 
 Thanks
this is my router, there are many like it but this one is mine