Hello Guest it is November 21, 2019, 11:54:28 PM

Author Topic: Tool change macro issues....I'm about ready to go to linux  (Read 5493 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline fast89

*
  •  137 137
    • View Profile
Re: Tool change macro issues....I'm about ready to go to linux
« Reply #10 on: November 23, 2013, 12:26:32 PM »
I removed the spindle over ride reset and now it doesn't do it. But now i have another problem, it will fire the orient cylinder but not hold the output I just blips it and turns it back off. I had this happen before if a port/ pin was used twice but that is not the case here.

Offline fast89

*
  •  137 137
    • View Profile
Re: Tool change macro issues....I'm about ready to go to linux
« Reply #11 on: November 23, 2013, 01:03:45 PM »
Ok,Figured that one out. Not enough dwell after turning on the spindle before the solenoid activates.  I forgot i changed that.   ;D   Now, how can  i reset spindle over ride with out using SetOemDro (74, 100)

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Tool change macro issues....I'm about ready to go to linux
« Reply #12 on: November 23, 2013, 01:42:56 PM »
Did you restart after setting macropump to off?
Is there anything in your initialisation string that is setting spindle speed? (deleted your xml so cant look without downloading again)
DoOemButton(183) will reset to 100% but it will likely do the same as something seems to be setting the spindle speed to max.
Hood

Offline fast89

*
  •  137 137
    • View Profile
Re: Tool change macro issues....I'm about ready to go to linux
« Reply #13 on: November 25, 2013, 06:30:51 PM »
I did restart. There is nothing in the initialize string pertaining to the spindle. I tried DoOemButton(183) with the same results. It appears that this is related to the requested spindle speed of 0 when mach3 starts. After a spindle speed has been instated, it will work fine. If put, 
Code "S25"
SetOemDro (74,100)
it will max out the spindle.

If i put this, it does what it is supposed to.
Code "S25"
Sleep 200
SetOemDro (74,100)

Very strange. Even stranger that this happened after months of running this macro just fine.

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Tool change macro issues....I'm about ready to go to linux
« Reply #14 on: November 25, 2013, 06:33:31 PM »
What is in your spindlespeed macro?
Hood

Offline fast89

*
  •  137 137
    • View Profile
Re: Tool change macro issues....I'm about ready to go to linux
« Reply #15 on: November 30, 2013, 03:07:54 PM »
Ok, finally had a few minutes to get back to this. My spindle speed macro is :
rpm=GetRPM( )
SetSpinSpeed ( rpm )

Now I've narrowed this problem down some more. I only use pulley 1. If it is set to 0 as minimum rpm, no problem happens. If it is set to 23 as minimum rpm, and  if the requested spindle speed is 0 and then you reset the spindle override to 100% it maxes out the rpm's. I repeated this several times.

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Tool change macro issues....I'm about ready to go to linux
« Reply #16 on: November 30, 2013, 04:19:11 PM »
OK the macro is fine, occasionally I have seen them get corrupted.

Regarding the Zero RPM, I have seen the DRO get set to Zero when pressing the Reset button, in fact it screwed up a Brain I had and I had to resort to the macropump to set it.
Suppose your answer is to set the pulleys to 0 for min unless that would cause other issues?
Hood

Offline fast89

*
  •  137 137
    • View Profile
Re: Tool change macro issues....I'm about ready to go to linux
« Reply #17 on: November 30, 2013, 06:54:17 PM »
That's what i did. I don't think it will cause an issue. Just a pain to get all this figured out and fixed. Clearly there is a bug in there.