Hello Guest it is December 13, 2019, 10:57:41 AM

Author Topic: Connecting POKEYS56E to Leadshine 542 Drivers  (Read 4945 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Connecting POKEYS56E to Leadshine 542 Drivers
« on: December 10, 2012, 11:08:19 AM »
Hi all,

i am new here and want to say hello to you:-) I am not very experienced in stepper driver and its connection.

I just tried to connect my Pokeys56E to MACH3. As far as good, the encoder and switches are working for now.

But what i don't undersatnd is, how can i connect the stepper drivers to the Pokeys card?

The driver has two PULL, two DIR and two ENABLE entries, but the Pokeys offer 1 DIR and 1 STEP ouput.

Has anyone a connection shematic about the wiring and can help me out with it please? Would be very appricated:-)

Regards

Thomas

Offline NeoTO

*
  •  504 504
    • View Profile
    • PoLabs
Re: Connecting POKEYS56E to Leadshine 542 Drivers
« Reply #1 on: December 10, 2012, 02:10:53 PM »
Hi, Thomas

Based on the Leadshine 524 driver manual, connect PUL+, DIR+ and ENA+ to +5V on PoKeys56E, PUL- and DIR- to STEP and DIR ouputs on PoKeys56E, ENA- to GND on PoKeys56E.

Regards,
Matevž
www.poscope.com home of PoKeys USB HID, IO, USB, Ethernet controler and PoScope USB PC oscilloscope
Re: Connecting POKEYS56E to Leadshine 542 Drivers
« Reply #2 on: December 12, 2012, 06:20:11 AM »
Hi,

thanks for answering my question. I will try it as you explained.

But whats about pin 46 -X ?? The manual advises to not connect this pin to the driver?? How can i use the x axis?

Regards

Thomas

Offline NeoTO

*
  •  504 504
    • View Profile
    • PoLabs
Re: Connecting POKEYS56E to Leadshine 542 Drivers
« Reply #3 on: December 12, 2012, 07:15:24 AM »
Hi, Thomas

Where did you find the information that the pin 46 is not advised to be connected to the driver? It is meant to be connected to the driver and it should be if you want to use the x-axis.

Regards,
Matevž
www.poscope.com home of PoKeys USB HID, IO, USB, Ethernet controler and PoScope USB PC oscilloscope
Re: Connecting POKEYS56E to Leadshine 542 Drivers
« Reply #4 on: December 12, 2012, 07:31:31 AM »
HI Matevž,

ok, i think i missunderstood it:-)

I connected all as you adviced me, but the Driver goes not online. It has a LED for POWER which does not illuminate after turning power to on and connecting the POKEYS card.Without the POKEYS card the Power LED comes up! The POKEYS Card has Power, the pullup 470 resistor is in place on pin 49, 5V are connected to Pul+, Dir+ and ENA+.ENA - is to ground connected. PUL- AND STEP- are connected to PIN 40 and 49.

A connected stepper makes nothing. But without Power on the driver its normal.

Any idea?

Thomas
Re: Connecting POKEYS56E to Leadshine 542 Drivers
« Reply #5 on: December 12, 2012, 07:33:45 AM »
ok....when i disconnect the 5v from the PUL/DIR AND ENA, the led comes up.
Check it again now

Thomas

Offline NeoTO

*
  •  504 504
    • View Profile
    • PoLabs
Re: Connecting POKEYS56E to Leadshine 542 Drivers
« Reply #6 on: December 12, 2012, 07:37:37 AM »
Hi, Thomas

Sorry, my mistake. We use different stepper drivers that require an active Enable signal. Leadshine 524 however, has inverted enable signal. Just disconnect the ENA- wire and you will be ready to go.

Regards,
Matevž
www.poscope.com home of PoKeys USB HID, IO, USB, Ethernet controler and PoScope USB PC oscilloscope
Re: Connecting POKEYS56E to Leadshine 542 Drivers
« Reply #7 on: December 12, 2012, 07:41:13 AM »
OK, so just DIR and STEP are connected to the driver??
!
« Reply #8 on: December 12, 2012, 08:05:10 AM »
Solved! After disconnecting ENA- i had to reconnect the 5V to ENA+/DIR+/STEP+. Now the driver and motor works.

Starting to make more tests now.

Thanks for assistance

Thomas