Author Topic: Mach3 ignoring safe Z  (Read 8318 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline bevins

  • Active Member
  • Posts: 56
    • View Profile
Mach3 ignoring safe Z
« on: September 04, 2012, 10:41:31 AM »
Hi guys,

I have been using Mach3 for over a year and all of a sudden, it is ignoring the safe Z. Is the safe Z across the board in all modes? IT is set for .5, and it basically ignores it and goes from 0 across the part to the cut start position.

Any ideas? I am pretty sure it is something I or my collegue has done but I cannot find it.

Thanks n advance,

Bob

Offline Hood

  • Mach4 Alpha
  • Posts: 25,775
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Mach3 ignoring safe Z
« Reply #1 on: September 04, 2012, 02:12:20 PM »
If you attach your xml and I will see if I can find the issue.
Hood

Offline rrc1962

  • Active Member
  • Posts: 673
    • View Profile
Re: Mach3 ignoring safe Z
« Reply #2 on: September 04, 2012, 02:34:23 PM »
Do you have a rapid move to safe Z programmed in the code?  Something like "G00 Z1".  If I remove them from my code, it will do exactly as you describe.

Offline ger21

  • Global Moderator
  • *
  • Posts: 6,157
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: Mach3 ignoring safe Z
« Reply #3 on: September 04, 2012, 04:52:14 PM »
Mach3's safe Z setting has no effect when g-code is running. The machine will move exactly where the g-code tells it to.
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html

Offline Hood

  • Mach4 Alpha
  • Posts: 25,775
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Mach3 ignoring safe Z
« Reply #4 on: September 04, 2012, 04:57:35 PM »
The way I was reading it was he was pressing GoToZ and it was just going to XYZ Zero without first raising in Z and then lowering Z when X and Y got to Zero.
Hood

Offline bevins

  • Active Member
  • Posts: 56
    • View Profile
Re: Mach3 ignoring safe Z
« Reply #5 on: September 05, 2012, 11:20:23 AM »
I thought the safe Z was doing that. So it is aspire doing this?

Well at least it gives me a place to start looking.

thnaks,