Hello Guest it is December 14, 2019, 08:58:54 PM

Author Topic: acceleration question  (Read 2494 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

acceleration question
« on: February 27, 2012, 08:40:50 PM »
Hi there -

I have my machine set and on most part everything runs pretty well but I sometimes lose steps on X-axis.
Q. If I slow down my acceleration, do I need to change any other settings or will everything else be ok?

Thanks
Keith

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: acceleration question
« Reply #1 on: February 28, 2012, 03:54:01 AM »
You wont need to change anything else, worth noting however, reducing the Velocity may also work and having a slower rapid with a faster acceleration is better than the other way around.
Hood
Re: acceleration question
« Reply #2 on: February 28, 2012, 04:57:36 PM »
Thanks Hood! I will try that next I am home. :)
Re: acceleration question
« Reply #3 on: February 28, 2012, 06:04:48 PM »
Hood -
How do I know when to adjust acceleration vice velocity?
Thanks -
Keith

Offline Hood

*
  •  25,856 25,856
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: acceleration question
« Reply #4 on: February 28, 2012, 06:33:26 PM »
With steppers everything is trial and error really. What I can do is give you an example. My Bridgeport had steppers and I had rapid set to 2500mm/min and the most I could get on accel without losing steps was 40mm/s/s. I reduced the Velocity to I think 2200mm/min and I was then able to increase the velocity to 120mm/s/s without losing steps. That made a huge difference to the machine as even though rapids were slower machining speed increased as it got to commanded speed much faster and especially where lots of small moves were being commanded.
Hood
Re: acceleration question
« Reply #5 on: February 28, 2012, 06:45:28 PM »
Thanks! Hood - once again to my rescue!