Hello Guest it is August 19, 2019, 08:47:10 AM

Author Topic: Mach3 Problems - Rant!!  (Read 36877 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Re: Mach3 Problems - Rant!!
« Reply #50 on: May 26, 2011, 02:50:24 PM »
Yes, moving the z axis upward will make the angle steeper, pulling the cutter away from the sides.
Sorry about the photo's ,that was as close as I could get with my camera, download them to your computer and you should be able to zoom in.
My machine cut this pretty good, maybe just 3 or 4 thou into the corner and equal on both sides.so I think the gcode is ok.
your machine looks as though it is cutting more into the x axis than the y axis so you may have some x axis issues.
as far as machine setup goes, my settings are - no backlash comp.,exact stop(CV mode off),everthing else is pretty much default settings
my motors are tuned with the amplifier software, so that woulld not help you.
Remember, once you get your axis set up good you have to change the gcode back to original settings                       Richard

Offline Pinky

*
  •  48 48
    • View Profile
Re: Mach3 Problems - Rant!!
« Reply #51 on: May 26, 2011, 03:13:34 PM »
Ok so we decided to do some more testing by first engraving something at 1800mm/min with 600mm/min plunge feed rate and then again, just MUCH slower at 30mm/min with 10mm/min plunge feed rate.

Turns out the slower you go the better the results get, which is rather useless, but definitely shows that something is wrong somewhere, just not sure where.

The attached pics sums it all up.
Re: Mach3 Problems - Rant!!
« Reply #52 on: May 29, 2011, 06:23:27 AM »
I think we have a backlash problem, what the best way to sort it out??? The X-Y ballscrews are about 1m long and the Z is not long at all, about 200mm..
Re: Mach3 Problems - Rant!!
« Reply #53 on: May 29, 2011, 06:27:34 AM »
The faster we go the more it messed up the corner sharping and the slower the go the better the results.

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Mach3 Problems - Rant!!
« Reply #54 on: May 29, 2011, 08:03:00 AM »
Have you tried running in Exact Stop (G61) to see if it makes a difference?
Hood

Offline Pinky

*
  •  48 48
    • View Profile
Re: Mach3 Problems - Rant!!
« Reply #55 on: May 29, 2011, 08:15:31 AM »
Exact Stop makes no difference unfortunately

Offline BR549

*
  •  6,886 6,886
    • View Profile
Re: Mach3 Problems - Rant!!
« Reply #56 on: May 29, 2011, 11:15:18 AM »
sounds like servo tuning to me

(;-) TP

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Mach3 Problems - Rant!!
« Reply #57 on: May 29, 2011, 12:58:45 PM »
sounds like servo tuning to me

(;-) TP

Yes have to agree there, especially if G61 doesnt make a difference.
Hood
Re: Mach3 Problems - Rant!!
« Reply #58 on: May 30, 2011, 01:27:58 AM »
How do you fix the Servo tuning?? Can we do that ourselves or will it be best sort out by the manufacturer?

Offline Hood

*
  •  25,849 25,849
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Mach3 Problems - Rant!!
« Reply #59 on: May 30, 2011, 02:47:01 AM »
Tuning servos can be easy or hard, depends on the drives and the tools available (software or hardware)  What type of drives do you have?
Hood