Hello Guest it is March 05, 2021, 08:41:42 AM

Author Topic: Newbie new parallel port question  (Read 6989 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Re: Newbie new parallel port question
« Reply #10 on: March 03, 2011, 09:01:05 AM »
I installed the new card. I no longer have a printer port LPT1 now I have ECP parallel port LPT1. It still does not work.

Offline Tweakie.CNC

*
  • *
  •  8,664 8,664
  • Super Kitty
    • View Profile
    • Tweakie.CNC
Re: Newbie new parallel port question
« Reply #11 on: March 03, 2011, 10:40:13 AM »
Check it has configured the port to address 0378

Tweakie.
KEEP SAFE !

Offline Tweakie.CNC

*
  • *
  •  8,664 8,664
  • Super Kitty
    • View Profile
    • Tweakie.CNC
Re: Newbie new parallel port question
« Reply #12 on: March 03, 2011, 11:53:16 AM »
In addition,

Within Mach under motor outputs make sure you have Direction and Step ticked 'Active Low'.

Tweakie.
KEEP SAFE !
Re: Newbie new parallel port question
« Reply #13 on: March 04, 2011, 04:03:29 AM »
OK Tweakie,
I reinstalled the PCI card. It is configured ECP printer port LPT1 0378 and installed new drivers. Mach is set to LPT1 0x378.
I also went into the bios and set ECP instead of EPP and DMA 03. I'm still getting a steady 5.0 volts at pin 2,3,4,5,6,7.
I also hooked up the step motors and still nothing. What do you suggest?

Offline Tweakie.CNC

*
  • *
  •  8,664 8,664
  • Super Kitty
    • View Profile
    • Tweakie.CNC
Re: Newbie new parallel port question
« Reply #14 on: March 04, 2011, 04:08:03 AM »
Have you done this ?

Within Mach under motor outputs make sure you have Direction and Step ticked 'Active Low'.

Tweakie.
KEEP SAFE !
Re: Newbie new parallel port question
« Reply #15 on: March 04, 2011, 04:12:54 AM »
Yes they are both set to active low.

Offline Tweakie.CNC

*
  • *
  •  8,664 8,664
  • Super Kitty
    • View Profile
    • Tweakie.CNC
Re: Newbie new parallel port question
« Reply #16 on: March 04, 2011, 04:28:35 AM »
If it's any help these are my config details.

Tweakie.
KEEP SAFE !
Re: Newbie new parallel port question
« Reply #17 on: March 04, 2011, 04:36:02 AM »
Thanks tweakie,
I'm calling it a night and getting some sleep. I will set your configurations and it give it a try tomorrow. Later
Re: Newbie new parallel port question
« Reply #18 on: March 04, 2011, 03:47:59 PM »
Hey Tweakie,
I tried your confiruration it didnt work. I'm going pick up another PCI card and try it again.

Offline Hood

*
  •  25,838 25,838
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Newbie new parallel port question
« Reply #19 on: March 04, 2011, 03:56:26 PM »
Are you sure the PCI card is address 0378 and not an onboard port? Even though your computer may not have an external port it may have a header on the mobo and that is what you are seeing. Double check their is not a second port in device manager.
Hood