Hello Guest it is August 26, 2019, 01:39:46 AM

Author Topic: G31 scanning slow z speed?  (Read 2887 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

G31 scanning slow z speed?
« on: December 08, 2009, 03:41:49 PM »
I'm using mach 2 (have mach III too) do digitize with a high speed probe I built.

Anybody know how to get the mach to pick up the speed of the z axis during a G31 op?

Looks like mach really slows down the z axis during a scan, (it's only slow on the way down, z axis runs full bore on the way back up to zero)

Any ideas?

Thanks

Offline ger21

*
  • *
  •  6,288 6,288
    • View Profile
    • The CNC Woodworker
Re: G31 scanning slow z speed?
« Reply #1 on: December 08, 2009, 06:53:31 PM »
Do you have a feedrate command in your probing code?
Gerry

2010 Screenset
http://www.thecncwoodworker.com/2010.html

JointCAM Dovetail and Box Joint software
http://www.g-forcecnc.com/jointcam.html
Re: G31 scanning slow z speed?
« Reply #2 on: December 08, 2009, 08:02:40 PM »
Do you have a feedrate command in your probing code?

I don't but was able to basically add in an F300 one line then a F100 a line or two down with a word processor and that does the trick.

Just wondering if there is a way to tell mach to run the z axis at a given speed during a G 31?
« Last Edit: December 08, 2009, 08:11:30 PM by Tristar500 »
Re: G31 scanning slow z speed?
« Reply #3 on: December 08, 2009, 08:15:12 PM »
I noticed a similar issue. The plunge speed on a G31 seems to be OK but the Z acceleration on the plunge move appears to be that of the X and Y axis.   The retract move is normal.  X and Y acccel is set at 8 and z is 30. I didn't notice this until I lowered the X and Y accel. I do have a feedrate command in the G31 line. Probably work on this more tomorrow.