Hello Guest it is October 19, 2019, 04:25:29 AM

Author Topic: Problem with Jog Step Mode  (Read 2595 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Problem with Jog Step Mode
« on: May 31, 2009, 06:23:18 AM »
This is probably a stupid question.  I've hunted around and cannot find another example of it, so here goes...

When I engage the Jog Step Mode, I have to press the cursor keys twice for each step advance. It would be a lot more convenient, if I could get the steppers to move each time a cursor key is pressed. 

I've tried the <Tab> key and experimented around with settings there to no avail.

Is there a simple way to address this matter?

Thanks...

Offline Hood

*
  •  25,855 25,855
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Problem with Jog Step Mode
« Reply #1 on: May 31, 2009, 06:26:41 AM »
What increment are you trying to step at and what are your steps per unit set at?
Hood
Re: Problem with Jog Step Mode
« Reply #2 on: May 31, 2009, 11:40:20 AM »
Are you talking about the "Steps Per" edit box inside the Motor Tuning Dialog?

Steps Per = 50

Offline Hood

*
  •  25,855 25,855
  • Carnoustie, Scotland
    • View Profile
Re: Problem with Jog Step Mode
« Reply #3 on: May 31, 2009, 11:44:52 AM »
Yes, what I am getting at is if you have 50 steps per mm/inch then your resolution will only be 1/50 = 0.02 so if you are trying to jog a step of 0.01 then it will take two presses as the first press would be 0.01 and the second another 0.01 which would be 0.02. If it moved on the first one it would have to jog 0.02 (your minimum resolution) which would be over the step that you were attempting to move.
Hood
Re: Problem with Jog Step Mode
« Reply #4 on: May 31, 2009, 11:48:08 AM »
OK,  I am not at the lathe this morning, but I see what you are saying.  I did not realize what the "Steps Per" did. I will try this at work tomorrow.

Thanks for sharing...