Hello Guest it is December 09, 2019, 05:52:57 AM

Author Topic: BACKLASH PROBLEM MACHV3.042.020  (Read 7642 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline ART

*
  • *
  •  1,698 1,698
  • Tough as soggy paper.
    • View Profile
Re: BACKLASH PROBLEM MACHV3.042.020
« Reply #10 on: March 19, 2009, 12:02:45 PM »
Rich:

  Some days Im denser than others.. I still dont understand this one..

>>( BUT IF PRIOR TO INPUTTING .05 , IF YOU HAD INPUT .4, OR SOME RANGE OF VALUES
BL WILL BE BE SCREWED UP..... UNTIL.....  "0" VALUE IS INPUT FOR THE SHUTTLE ACEL)


  So, you mean you start up, and enter 5.0 for example. It then puts out a 5 second ramp until 0 is entered in the accel?
And is backlash screwed up, or just working with a 5 second ramp? Its normal, if set to 5 for example, to do exactly as you stated, during motion the axis will slow over 5 seconds, a burst of motion ( BL) very quickly.. followed by a ramp back up to speed. The speed the BL is put out is the BL % setting..

  So Im not seeing anything screwed up, just using the extended time entered..?


Thx
Art


Art

Offline RICH

*
  • *
  •  7,376 7,376
    • View Profile
Re: BACKLASH PROBLEM MACHV3.042.020
« Reply #11 on: March 19, 2009, 06:36:57 PM »
Art,
Thanks for the response and will get back to you in a day or so.
Both my computers need fresh Mach installs  / cleaned-up.
Can't even get the SS to do threading at all!


RICH


Offline RICH

*
  • *
  •  7,376 7,376
    • View Profile
Re: BACKLASH PROBLEM MACHV3.042.020
« Reply #12 on: March 20, 2009, 11:00:07 PM »
ART,
May the Bird of Paradise put white and yellow yoke on my face!  :P

Backlash works just fine and as expected on my fresh install of  Mach Ver: 3.042.20.
I do not see a problem with the program, after three hours of testing.

RICH

Offline ART

*
  • *
  •  1,698 1,698
  • Tough as soggy paper.
    • View Profile
Re: BACKLASH PROBLEM MACHV3.042.020
« Reply #13 on: March 20, 2009, 11:21:02 PM »
Rich:

 Good!! I hate backlash issues. :) LOL

Art
Re: BACKLASH PROBLEM MACHV3.042.020
« Reply #14 on: March 30, 2009, 11:27:31 AM »
Hello,

We are having a similar problem.

We have a CNC lather we are contolling with Mach3. We can move the steppers just fine. We can not finish the motor tuning because we have not been able to get backlash to work for either axis. We set the backlash screen. Save settings, restart, and it still does not work.

Any suggestions?
Re: BACKLASH PROBLEM MACHV3.042.020
« Reply #15 on: March 30, 2009, 01:02:46 PM »
BTW, we measure backlash this way:

We have a dial caliper that measures thousandths. We place the gauge against a solid part of the item that is moving, zero the gauge, move the axis by the hand dial until the guage starts to move, that is our backlash. We have the x-axis which is transverse to the spindle at 0.007 in. backlash and the z-axis at 0.005 in. backlash. We have set those in the backlash screen. Saved, rebooted Mach3. Then we move the axis by exactly the back lash to see if compensation occurred. None. We move more say 0.1 - 0.3 with gauge still in place, still off by backlash at least.