Hello Guest it is November 13, 2019, 11:19:54 PM

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Topics - Pmenuez

Pages: 1
1
General Mach Discussion / 3D Printer - OD vs ID Measurement
« on: September 19, 2015, 10:57:45 PM »
I built a 3D printer using MACH3 controller but have have a problem with the inside and outside dimensions.

I printed a 1" x 1" square with a .75" circle (opening)  in the middle of the square.  The square measures 1.003 x 1.004.
The circle however measures .73 - a fully .02" too small.

How can I adjust for this? 

Thanks.
Pete

2
General Mach Discussion / Mach 3 resets zero when running
« on: October 20, 2013, 11:02:25 PM »
I am running Mach 3 as the controller for my home grown 3d printer. It works fairly well with a couple glitches.

I am running X,Y and Z (NEMA 23 Steppers) and an A axis (NEMA 17). There is no rotary encoder, or other feed back - strictly step counts.

I have a breakout board (active)  and 3.5 amp controller cards.  

I originally had the steppers configured for high torque, low speed operation and was using an old dell XP  box (circa 2002). I don't remember the clock speed, but it was less than 1.5 gig. 512k RAM. I was running Mach3 at 25k pulse.

With that configuration I would occasionally have a mishap where the machine would lose counts and essentially re zero making the print offset by 1/4 inch or so. The problem was only occasional and I lived with it.

I wanted to print faster so I reworded the stepper motors for speed.  In motor tuning I could easily triple the hight torque speed even with my old computer  in high torque the motors ran at about 600 mm per. High speed wiring  took the speed up to 2k mm per. However when I ran a program the motors would lock up and scream.  So I slowed the motors to about 1500 per but the zero would reset all of the time. Where before the rewrire I could use the computer while the program was running , after rewire in would only run as the controller.  That was ok but the offset shift continued with regularity.

So I bought anther computer which helped but did not solve the problem  the new ( tome) computer is  3.2 gig, dual core etc. I can run programs at 2400 mm per but occasionally the zero will shift. This happens 1 time over three or four prints. ( 1 time per two hours of printing)

I have tried different setting (25 k up to 100k) with no appreciable change.

Has anyone experienced this problem and found a fix?  Sorry about the length of this post but I wanted to get a complete description of the problem right off.

Sometimes when it happens I can hear a change in the motors, other time I hear nothing. I can force the offset by running another program while Mach is still running.

Thanks, pete

3
G-Code, CAD, and CAM discussions / Zero a display
« on: July 06, 2013, 12:06:40 PM »
Is there a code (G or M or ?) that will zero out an axis without traveling to zero?

I am using the 4th axis as an extruder (3D printer) and when the print is done I want to zero out the display, but I don't want the motor to move. 

I know I can do this manually which is great until I forget to zero and I unwind my filament when I start the next print.

Thanks,

Pete

Pages: 1