Hello Guest it is March 02, 2021, 02:51:25 PM

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - DMBGO

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »
101
General Mach Discussion / Re: Compact 5 Mach3 conversion
« on: November 30, 2014, 04:29:23 PM »
Sorry about that.
The Emco Compact 5 I converted was for someone else, but it had an AC spindle motor.

102
General Mach Discussion / Re: Compact 5 Mach3 conversion
« on: November 30, 2014, 02:50:10 PM »
Yes, you could use one of those. In my case I simply used a solid state relay, and used the existing pulleys to alter the speed. The issue with single phase motors, as the Emco has, is that they lose a lot of oomph when you slow them down.
The SSR is easy to connect, you just connect the 5v output for the spindle from the BOB to the SSR (usually marked 5v), then you break the Active AC wire with the 2 terminals on the SSR marked AC, so that the Active wire to the motor only turns on when the SSR is on. The neutral and earth remain connected to the motor.
Cheers
Dave

103
General Mach Discussion /
« on: August 05, 2014, 12:49:05 AM »
Mach gets its speed reading on the DRO from the spindle index sensor. Sounds like you might have an issue there.

Regards David

104
General Mach Discussion / Re: Servo Motor question
« on: October 22, 2013, 05:53:09 PM »
Hi Shurupand,
I am still building it after all this time. The accident was worse than I thought initially and I now have severe problems with my short term memory. The new Mill has been sitting in my shed unused for over 2 years.

105
Works in progress / Re: THE LATHE PROJECT - 2011
« on: July 08, 2013, 08:16:52 AM »
My offer still stands Wes,
If you e-mail me the files, I wold be happy to have a look and see where you were up to.....
dm@netsol.com.au

106
Hi Wes, thanks for the update.
I will  have a bit of time in about 6 weeks or so. When I return from a long awaited holiday. I am keen to work alongside you and continue your good work, since the concept impressed me greatly at the time. I will send you a message when I get back.

Cheers

Dave

107
"Well if there is still interest then I will pick the project back up"

This I think was your last post Wes. There is, even now a fair bit of interest in this screenset.....

108
I'm with you, but I didn't realise I had chosen it.....

109
A reset works for me too I didn't try this b4, because as you rightly confirm, the position would be lost. Also I think I said that the "On program end tun off all outputs" box was checked by default, but I now think I was wrong. A clean install leaves this unchecked. This explains why I didn't come across this issue b4.

110
Sorry Hood, my mistake, I thought you meant that about the macro. I meant that I will install a lower version of mach today and see if the same option that was causing my issue is checked. If the problem still exists, I will try a reset. I don't normally press reset, since my understanding is that you then need to rehomee axis etc, to make sure they are in the same place.

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 »