Hello Guest it is January 17, 2022, 10:44:52 PM

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - tmsmith

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »
71
General Mach Discussion / Re: Need help with choice of stepper motor.
« on: July 02, 2007, 04:12:57 PM »
Jim,
Have a look at www.arceurotrade.co.uk.
I have heard there motors are very good and I am sure they will discuss your requirements with you.

tmsmith

72
LazyCam (Beta) / Re: text engraving
« on: June 30, 2007, 04:55:12 PM »
Homecockpitbuilder,
Did you manage to packet your text.
I have been struggling to do this with the Trinity font but no success yet.

tmsmith

73
General Mach Discussion / Re: Spindle direction control
« on: June 30, 2007, 04:18:52 PM »
I dont really want to slow the motor down and I am told it is quite happy running at 4200. This is apparently the normal condition for the Minimill, 130 volts and 4200revs max.
Of course the control system is completely different from normal apart from the Lenze534 speed controller which I managed to obtain second hand..
There are some adjustmants on the Lenze which I think I should check out as well, they may be for just this purpose.

I should be able to check the spindle speed using a tacho later in the week so will see the true speed.

tmsmith

74
General Mach Discussion / Re: Spindle direction control
« on: June 29, 2007, 04:18:53 PM »
Yes I altered the pulley setting to 0 - 5000.
I have also tried the 'Timing' pins in stead of the 'Index' pin.
For this I uncovered the slots (4) on the sensor disk.
I obtained another straight line graph with I think better control..

Timing  gave   revs=1.35(S)- 650 compared with:-
Index            revs=3.0(S)-1000

On the general config window are 2 options that may be related to spindle control (on the right hand side).
Do you know the function of these?

tmsmith

75
General Mach Discussion / Re: Spindle direction control
« on: June 28, 2007, 05:38:20 PM »
minPWM setting of 0 makes no difference to the spindle revs/control.
I will check out the digispeed manual re your suggestion.

tmsmith

76
General Mach Discussion / Re: Spindle direction control
« on: June 27, 2007, 06:02:00 PM »
Vmax,
Yes I am using PWM and M3 M4 still working as they should.

PWMbase is 50 but I have the minPWM set at 10% - I will try that at 0% tomorrow.

Good idea including Peter I will do that.

thanks,
 Malcolm

77
General Mach Discussion / Re: Spindle direction control
« on: June 27, 2007, 02:43:14 PM »
Vmax,
Some success at last ;)

Removed Mach3 via control panel.
Downloaded latest version - 2.0.080 and installed it.
It had retained my .xml file so checked settings OK.
Set pulley #1  100 and 2000, left ratio?? at 1.
No spindle calibration carried out.
Config pins set for index and one untaped slot on spindle disk.

I'll give you the results of using MDI unput.

   S      RPM (indicated)
  300    0
  400    187
  500    503
  600   807
 700    1112
  800   1421
  900   1723
  1000   2026
  1100   2336
  1200   2635
  1300   2935
  1400   3241
  1500   3542
  1600   3837
  1700   4150
  1800   4454
  1900   4730
  2000   5000 +/_10
  400     188

Apart from a dip at s400 these readings lie on a straight line.
Obviously the spindle calibration should bring the slope of the graph to 45 deg.

Thoughts on this success??

Malcolm

78
General Mach Discussion / Re: Spindle direction control
« on: June 26, 2007, 05:58:08 PM »
I spent more time on the problem today but no improvement.
Reinstalled Mach3 v2.076 but that was no cure.

My actual speed reduction is 3000rpm motor to 2000rpm spindle.
At one stage today if I increased the S value the spindle revs went down and then at higher S values they started to climb again!!!.
I tried every combination of settings but no joy.
The actual calibration sequence/result appears to be the problem but other factors are probably effecting that.
For example entering the min(start) revs in the calibration window. Sometimes when the window is opened it shows the last Svalue I had used on the MDI screen.
Other times it showed zero and would not let me alter it. other times it showed -1.#IND.
Sometimes it stepped up the Revs setting at 20Revs per step, other times 50revs per step.
The graphs drawn were variable and at the start the graph was always blank apart from the axis names.
On pressing calibrate a line would be drawn usually coming from some high off scale value on the left and oscillate towards the target line which was sometimes 45deg and other times lower.
Sometimes a stright horizontal line was drawn  at 5000rpm and the figure in the start revs DRO was 5000.

All very frustrating.
Could my high setting of 5000revs be the cause of the revs suddenly taking off above 3000rpm; I will check that tomorrow.

Cheers
tmsmith

79
General Mach Discussion / Re: Spindle direction control
« on: June 25, 2007, 05:00:11 PM »
Just had another play around and in the spindle calibrate screen 'control' box appeared   -1.#IND.
I am sure I have seen this before as well.

I wonder if some of my files are corrupt and this is causing my problems.
\anyone know which file controls spindle calibration?

tmsmith

80
General Mach Discussion / Re: Spindle direction control
« on: June 25, 2007, 12:29:00 PM »
HI Vmax, thanks for your continued interest and help. I would love to get this sorted.

Right - I have only a single pair of pulleys so no flexibility there.
Motor speed is 3000revs on the case but that is at 80volts. It is actually being run at 130volts so really I have no idea what its top speed is.
The pulley step down the speed in a 2:1 ratio.
So now I am uncertain. should I set all 4 ratios to the same value.
I also wonder why the pulses per rev which is 1 in the box on the calibration screen cannot be altered when it says a zero should be entered for 1 pulse /rev.
I have still got three of the 4 slots taped over so 1 pulse /rev.

tmsmith

Pages: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 »