Hello Guest it is April 10, 2021, 09:23:43 PM

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Imaturner

Pages: 1
1
FAQs / Re: +1mm -.99mm?
« on: March 29, 2017, 01:15:50 AM »
Hi all
After researching the G540 it seemed the obvious choice, I received it yesterday and started planning a small control box. The basis is the power supply fan will draw air into the box assisted by a small exhaust fan at the opposite end of the box, the positioning of the units and a ducting panel will force the air flow through and under the power supply then upward and through a heat sink I intend to add to the back of the G540 before being exhausted out of the box.
Then I saw this.     http://youtu.be/TuG_4q1UXnc    Now I'm wondering what your thoughts on this are as my electronics experience is very limited.
Thanks Mick.

2
FAQs / Re: +1mm -.99mm?
« on: March 16, 2017, 02:06:12 AM »
Hi Tweakie
Thanks again mate for your time and effort.

Followed your instructions to the letter but still the error persists.

At this point I should clarify this machine was only ever put together as a simulator and intro to CNC, being a Chinese Machine to start with I only purchased a cheap Chinese controller kit and motors, although I've upgraded the breakout board I think the problem lies in this cheap equipment. I've planned all along to either built or buy a more substantial CNC Router.
The question now is.
1: Persevere with the Chinese controller.
2: Cut my loses, build a recommended controller and fit motors from a reputable supplier.
3: Build or buy that more substantial machine.

I'm leaning towards 2 as I don't want to start a more substantial build without really winning on this one also I'd have something to learn/play on while I build and the experience I've gained so far outweighs the cost of this controller.
So if any of you would be kind enough to post links of controller builds, suppliers, videos or anything that would assist in putting a sure fire controller together that would be most appreciated.Thanks again for all your efforts.
Cheers Mick.



3
FAQs / Re: +1mm -.99mm?
« on: March 15, 2017, 08:31:13 AM »
Hi Tweakie

Thanks for that I'm now running R3.043.062 a little late to be making noise so I will test it in the am.

Cheers Mick

4
FAQs / Re: +1mm -.99mm?
« on: March 14, 2017, 10:23:56 PM »
Hi Tweakie

The version of Mach3 I'm using is 3.043.066
xml file attached I hope ;D


5
FAQs / Re: +1mm -.99mm?
« on: March 13, 2017, 10:19:42 AM »
Hi Tweakie

Thanks for your reply, motor tuning was the first place I tried, currently running at 1000 velocity and 20 acceleration as this seems to be her sweet spot, but have ran her up and down the scale to as low as 100 velocity and 8 acceleration no change in the error anywhere. If she is ran out further than 1mm and back the error is still basically .01mm  after 1000 lines of code about +0.6mm of error on X and Y if she runs 5000 lines or 5 times the code she has +3.0mm error again 5 times as much. Also I'd imagine if this was a tuning or electrical interference issue she'd be losing steps in both directions and not be so consistent, but I'm a computer dinosaur and new to CNC so not sure what to think now especially after changing the breakout board. Thanks for any replies all efforts are appreciated.

Mick.

6
FAQs / +1mm -.99mm?
« on: March 12, 2017, 11:02:55 AM »
Hi all
I couldn't find an introduction section so I'll spill it all here. I've been a machinist for nearly 40 years but the CNC world is very new to me. I acquired a Non functioning Chinese 30/40 Router and last December purchased a 5 axis controller kit which included 3 nema 23 motors and stepper drivers and so the adventure began. She's all together and running with a licensed Mach3 controlling her, but has a error I can't shake or find any reference to. The X and Y axis keep gaining + and the Z axis - the best way to describe this is if you loop 1mm back and forth the axis will jog 1mm+ but only.99mm- this isn't backlash as it accumulates and after 10 cycles the error is .1mm etc with all 3 axis doing this you can imagine what things look like after 1000 lines of code. I've replaced the breakout board but the error persists. Any ideas answers etc would be much appreciated.
Thanks Mick Qld Aust.

Pages: 1