Hello Guest it is April 10, 2021, 06:04:40 PM

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - whistule

Pages: 1
1
General Mach Discussion / Re: G82 Mach3 Lathe issue
« on: July 12, 2016, 11:46:41 AM »
Will check that out Rich - thanks!    

yeh, I also had some degree of success with Melee's macro that is effectively a G83 with a rapid feed to get over how slow the mach3 lathe peck drilling programs are.  I got stuck with trying to pass variables into the macro though so eventually moved away from it.  This was my post at the time  > http://www.machsupport.com/forum/index.php/topic,32226.0.html.  It sounds like there may be one which is closer to the G82 program - where it's effectively adding a pulsed dwell time on the way in rather than retracted.  Will need to take a closer look at them too...  

Very impressive 'homemade'  ::) Toolchanger Hood.  

2
General Mach Discussion / Re: G82 Mach3 Lathe issue
« on: July 11, 2016, 03:12:40 PM »
Good work.  You're over the hurdle!    I have a denford cyclone with a turret here amongst others- lighter than the beaver!   Swing by if you fancy a break from looking at the machine- to look at another machine!!  Might be worth pooling resources.  I'm at Port Dundas - will PM address if interested.   

Yeh I have used those macro programs from RICH before- they are great but I struggled to get it to pass variables into the subprograms as I remember it.  You've jogged my memory though so I'll take a look at them again.  Ta   

3
General Mach Discussion / Re: G82 Mach3 Lathe issue
« on: July 11, 2016, 02:46:56 PM »
Ah ok.  Damn!  Thanks for that info.   Any other ideas?!   I'm just looking to peck drill with no retract so that the chips get broken up.  It's a very soft alluminium which struggles to chip up, and comes off in a long string as a result.

PS I'm just down the road from you in Glasgow ;-)

 



 

4
General Mach Discussion / G82 Mach3 Lathe issue
« on: July 11, 2016, 10:03:14 AM »
Having some trouble getting the G82 peck drilling cycle to work on mach3 lathe.  I have been through all the info/posts on here and everywhere but still it doesn't work (much to my frustration!!).  I have G83 working fine on the machine, but with the G82 code below it seems like it just jumps over the G82 line.    What's missing!?  Thanks


G20 G40 G18 G90 G80 G54

G28
T404                ;16mm spot drill
S200 F20
M3 M8
G00 X0 Z1
G82 X0 Y0 R1 Z-20 P1000 L1 F10 G98
G80
G28
M30

5
General Mach Discussion / Passing variables into a macro
« on: March 26, 2016, 08:30:35 AM »
Hi All,

I am looking for a little advice on how best to go about inserting a variable into a macro.  This is a peck drilling application with rapid feed as created by Mick Grant  [ Melee ]  and posted on this forum in 2009 [ http://www.machsupport.com/forum/index.php/topic,15205.0.html ] .  The code I'm looking to execute is below but I can't get the variable [in this case #4] to pass through to the macro.  It seems the solution may have something to do with getvar(), but I haven't been able to find any simple examples of this in operation - so I can't work out which which code to add and where.  A copy of the m830 Macro is attached.  If I replace the #4 with -10 on N50 then the program and macro runs excellently - credit to Mick Grant - so i do know its the insertion of a variable like #4 that's throwing a spanner in the works.      Any help or pointers most appreciated.       

#4=-10

%
N10   G20 G18 G80 G90 G94
N11   G28
N12   T202
N20   G0 X0 Z10
N30   M03 S600
N40   G90
N50   ;M830 X0 Y0 Z#4 R2 Q2.5 W0.5 P5 D3 F100 I0 J0 L1
N60   M830 P50
N70   G80
N80   G90
N90   G0 X0 Z10
N100   M5
N120   M30
%





6
General Mach Discussion / Re: G73 program help!
« on: November 27, 2013, 06:03:33 AM »
Very interesting responses.

Hood: Yes I'm getting exactly the same with the G83 - feeding all the way with no rapids.  Good to see someone else from Scotland on here - I'm just doon the road in Glasgow

Rich: Good clarification - I see you're talking about active tooling.

It does all point towards there being no G73 in Mach3turn - even if its inclusion in the manual would suggest otherwise

It does seem there are some fairly big omissions in the current version of mach3turn -  mainly the lack of programs G70-73.  I'm only just beginning with it and seem to be bottoming out all over the place - so I'm sure there other powerful programs missing that I don't know about.  But in terms of adaptability, even just missing G70-73 is crippling in terms of how powerful CAD-CAM is.  I'm wondering if these are ever likely to be developed in future versions or if this territory is just going to be left to CAD-CAM from now. 

7
General Mach Discussion / Re: G73 program help!
« on: November 26, 2013, 10:04:16 AM »
Rich, Many thanks for this.   A Q value doesn't seem to make any difference unfort.  I feel like I've tried every possible combination of code! It's strange that G83 works fine but I haven't got it to move at all for G73.

The point on rapid backout is very useful. The manual gives the very basics of G73 but not much beyond that. The only thing it says of use regards G73 is 'Rapid back out defined in the G73 Pullback DRO on the settings screen', which, if you're right about back out, is a very misleading statement.  Not sure which settings screen it might mean - maybe this part of the manual was written for an earlier version of Mach3Turn when there was one settings screen rather than multiple config and settings screens?  :-S

8
General Mach Discussion / G73 program help!
« on: November 26, 2013, 07:11:36 AM »
Well, I've been trying to get a G73 program to work on Mach3Turn for a couple of days - I think I'm not far off having read every post about G73 on machsupport!  Anyway, I thought I'd post the code in case anyone can spot anything obvious straight off the bat.

Here's the code:
 
G18 G20 G40 G80 G90
S3000 F65
M3 M8
T2
G0 X0 Z1
G73 X0.0 Y0.0 Z-10 R1 F65
M2 M9
M30

I have also attached a screenshot of the turn options.   All other boring and turning ops seem to be working fine.  G83 is also working fine.  G73 isn't doing anything i.e. the tool isn't moving anywhere with any of the variations of the code I've tried.    Anyone got any ideas?  Any help is of course very much appreciated. 

Pages: 1