Hello Guest it is June 24, 2021, 02:30:28 PM

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - LowryIndustries

Pages: 1 2 3 4 »
1
Forgot to mention, there is more than one instance of "G49", "G0", "Z0."

You will want to modify all of them.

Charles.

2
It's been a while since I visited this gcode post.  For a bit of background, I created this post for a Bridgeport Series II, which is setup so that the uppermost quill travel is z=0, and then plunges into the work (where z <0) .  So for example if I cut into the work 1" the resulting gcode would be G1 Z-1.0

Also, the Mastercam Machine and Control definition has the origin at 0,0,0 and all cutting is negative Z.

So to answer your first question, the search line is:
"G49", "G0", "Z0."
and change Z0. to whatever value you want.

Changing this Z0. to Z(whatever) may solve your problem if your machine allows a suitable positive Z value to give you the extra clearance. (mine doesn't).
If I may make a suggestion.  Depending on your machine (and we know they are all different), it might be better to modify the Machine and Control Definitions so that your machine 0,0,0 "Home" has greater distance from your bed than it may have currently.  On my bridgeport I simply lower the bed manually to be sure I have enough distance for tool retraction and tool change.  On many machines the mill head moves and can give a wide range of max Z values, which can be set in Mastercam.

Once I have set the bed distance, I touch off the tool to the work and measure the distance (which is always negative, btw) and set this negative value as the height in Mach3.

Works like a charm.
Good luck!
Charles.

3
I'm the original poster and I am still around.  I tried to send you the file but the system won't let me so if you could private message me with you email I'll send it to you.

4
I'll give it a try!

Thanks!

5
I will let you know!

Thank again for your help.  At the very least I found out how to keep the axis from moving when I RefAll the system (disable x and y homing) and I am now searching on how to eliminate posting G54 in Mastercam, which then will allow me to set the home where I want it and not have any G54 calls to mess it up.

(Crossed fingers)

6
It didn't work, but I suspect it has to do with the version of mach3 I am using instead of any fault with the code.

What I am doing now is ordering a backup PC which I will convert to the latest version of Mach3.  This way I can keep working without loosing any more days, and have the original system as a backup which is always a good idea anyhow.

Thanks, and I will let you know how it goes!

7
Thank you again.

What I have observed is I when have Z home enabled in Ports and Pins and Z Auto Zero enabled in Homing/Limits with X and Y Auto Zero DISABLED in Homing/Limits allows me to home the axis wherever I desire without the x and y axis moving.

So I wrote a script which replaces Hiddenscript.m1s to operate RefAll.  The first section of the script is exactly what was there originally and the second part is supposed to set the values in Machine Coord, work offset, and current position to zero.

It should work but as of yet is does not seem to.  I don't know if it is because of a problem in the script or if in version of Mach3, R3.042.038.

I cannot at this time build and test a upgrade to Mach3 because I need to use the system.  Later on I may be able to build a newer system.

Here is the script:

DoButton( 24 )
DoButton( 23 )
DoButton( 22 )
DoButton( 25 )
DoOEMButton(133)
DoOEMButton(134)
DoOEMButton(135)

Xaxis = 0
Yaxis = 1
Zaxis = 2
SetMachZero(xaxis)
SetMachZero(Yaxis)
SetMachZero(zaxis)
Const XaxisMultiFunctionOEMDRONum = 800
Const YaxisMultiFunctionOEMDRONum = 801
Const ZaxisMultiFunctionOEMDRONum = 802
SetOEMDRO(XaxisMultiFunctionDRONum, 0.0000)
SetOEMDRO(YaxisMultiFunctionDRONum, 0.0000)
SetOEMDRO(ZaxisMultiFunctionDRONum, 0.0000)

Thank you again!

8
I am searching for a script for zeroing Current Position, Machine Coord, and Work Offset.

A am currently using Ver: R3.042.038 which is working fine except when I RefAllHome my x axis moves .0005" (1 step).  Apparently this problem may be related to using HillbillyBOB's board and MaxCL.  I have been helped by Hood with this, and he is very generous.  Unfortunately we seem to be going in circles.
http://www.machsupport.com/forum/index.php/topic,25290.0.html

If there was a simple script which would force the zeroing of Current Position, Machine Coord, and Work Offset, then I simply could append this script to Hiddenscript.m1s and things would be perfect.

Here is the script I have been working on.  It doesn't seem to work and I cannot figure out why.  It is a replacement for Hiddenscript.m1s with the last part forcing Current Position, Machine Coord, and Work Offset to zero.


DoButton( 24 )
DoButton( 23 )
DoButton( 22 )
DoButton( 25 )

DoOEMButton(133)
DoOEMButton(134)
DoOEMButton(135)

Xaxis = 0
Yaxis = 1
Zaxis = 2
SetMachZero(xaxis)
SetMachZero(Yaxis)
SetMachZero(zaxis)

Const XaxisMultiFunctionOEMDRONum = 800
Const YaxisMultiFunctionOEMDRONum = 801
Const ZaxisMultiFunctionOEMDRONum = 802
SetOEMDRO(XaxisMultiFunctionDRONum, 0.0000)
SetOEMDRO(YaxisMultiFunctionDRONum, 0.0000)
SetOEMDRO(ZaxisMultiFunctionDRONum, 0.0000)

 
Suggestions?

9
Ok, I tried what was suggested to no avail.  Disabling the z limit input and then doing a RefAll still didn't zero either the machine coord or work offset (if not zero). 

What I am also going to try is posting a script I wrote to see if it is a reasonable script and if it will work with my version of mach3.

10
Ok, thank you.  I will let you know tomorrow.

Pages: 1 2 3 4 »