Hello Guest it is November 30, 2021, 06:25:28 AM

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - cncrailroad

Pages: 1 2 »
1
General Mach Discussion / Re: Needing Help!
« on: June 23, 2014, 04:58:48 PM »
 :) Thanks Gerry.

Chuck

2
General Mach Discussion / Re: Needing Help!
« on: June 21, 2014, 11:16:36 PM »
OK so how do I do that? Not trying to be smart just don't know how to do that.

Is there an instruction booklet I can get or down load?  What do you think of the Shuttle Pro device?

Thanks Chuck

3
General Mach Discussion / Needing Help!
« on: June 21, 2014, 12:12:54 AM »
I just finished building a new CNC Router and have everything running on Mach 3 with no problems. I'm looking to add a plug-in device to my machine so that I can control movement in all directions in .001 increments for final set-ups.

What are people using to accomplish this task?  Any suggestions would be greatly appreicated.

Chuck

4
General Mach Discussion / Re: CNC Router Down!! Need Help!!
« on: January 29, 2010, 10:46:10 PM »
 :o Here are some pictures of the gear that I need to replace.

Chuck

5
General Mach Discussion / CNC Router Down!! Need Help!!
« on: January 29, 2010, 07:51:22 PM »
 :( Hey Guys,

Well I finally found out what the "Stalling/Jerking" was on my "Y" axis stepper motors.  I went out to the shop this afternoon to start running some parts.  I ran the gantry back and forth on the Y axis to see if it would stall/jerk and of course about 3 feet into the move and it jerked.  I continued to run it and I noticed a noise coming from the stepper motor above my control box on the left side.  The cover just happened to be off and I noticed something on the large nylon gear that mates with the stepper motor.

There are teeth missing and other teeth worn down in some areas.  You can see that the stepper motor was installed at a slight angle and caused the nylon gear to ware.  I took everything apart and I have the gear off.

I've e-mailed and phoned the factory, but no response yet.  Where can I find replacement parts if the factory doesn't help?  I will take some pictures and attach them a little later.

Chuck

6
General Mach Discussion / Re: router tooling
« on: January 26, 2010, 12:15:28 AM »
 :o
The one thing that no one has mentioned is the mess!  Cutting metal vs cutting wood creates two different types of chips.  Metal requires a coolant system with some type of recovery system, where wood requires a dust collection system.

I have worked with both and when I purchased my router I made the decision to stay with wood, plastic, etc. anything that a dust collector will take care off.  After spending 17 years as a machinist I'm tired of the watery mess.

Good luck on your build, please post pictures, that's how we all learn.

Chuck

7
General Mach Discussion / Re: Stepper Motor Question
« on: January 25, 2010, 11:38:46 PM »
Rich,
I'm not sure what you mean by setting the backlash.

I've been machining for a long time, but I have been away from actually running a machine for a few years.  Unfortunately it seems as soon as your router is out of "Warranty" with Vortect Routers it becomes very hard to get any support.  After several e-mails and phone calls I decided to try this site for answers.

Some of this may just be getting more familiar with Mach3.  I'm trying to spend more time on this site and Vectric's site to learn more tricks.

Thanks, Chuck

8
General Mach Discussion / Stepper Motor Question
« on: January 25, 2010, 08:39:42 PM »
 ??? Do stepper motors react to different temperature changes?

I have a Vortech Router with a 5'x 10' table and a 6hp motor.  The X & Y axis are controlled by stepper motors that run on rack and pinion. The Z axis is controlled with a stepper motor on a ballscrew.  Mach 3 controls the machine and I use V-Carve software for creating my G-codes.

Currently my machine is set-up in my garage awaiting the new shop to be completed.  I am heating the garage with a space heater (50 to 60 degrees) so that the water cooled spindle does not freeze.  The stepper motors on the Y axis seem to stall and lose their postion.  I have already lowered the acceleration/velocity as suggested by a friend who has the same machine.  This seemed to work fine for a while.

Then the other night I cut out some parts for a hobby cradle I designed.  Everything was going fine then it did it again.  3/4 the way through the program the Y axis stalled for a split second and ruined 3 of my parts.  When the program ended it returned to home, but of course the Y axis was out of position.

I'm not sure what is happening.  Can anyone help.

Thank Chuck  

9
General Mach Discussion / New Problem, Machine Not Cutting Square
« on: March 29, 2009, 08:27:55 PM »
 ???Hey Guys,

Everything has been going well until the other day.  I was cutting curved stair tread parts for a friend from a set of CAD drawings he imported to me.  The machine ran great and the parts came out OK.  Then I cut a 12” circle out of solid Walnut, again everything seemed to be OK.

A little later he brought the 12” circle back with one he had cut on another machine.  Everything matched perfectly except a portion that was about 1/32 larger.  Then we rechecked the curved stair tread parts.  They also measured about 1/32 longer then the dimensions from the CAD drawing and that was on a 9’ part.

I decided to cut out some 4” squares to see what was happening.  The first couple of squares showed the “X” axis as cutting bigger then the “Y”.  I adjusted the motor tuning a little for the “X” and cut some more blocks.  The blocks are now cutting within .001 to .002 from side to side which I consider every good and within the manufacturers specifications, but the problem comes when I check the block for squareness.   The block measures 5.639 in one direction and 5.659 in the other direction.  That’s a total of .020 or .010 out of square.

I’m not sure what to do now.  I haven’t cut anymore parts yet or any parts larger then 4” to see if this problem grows bigger with bigger parts or stays like it is.

Does anyone have any suggestions?

Chuck
Coeur d’ Alene Cabinetry

10
General Mach Discussion / Re: Need Help with Machine Jumping
« on: January 23, 2009, 01:02:20 PM »
Hey RC,

I read the information you attached and made some changes to my system.  I have a couple of questions.

1. The backlash setting is at 20% and the "Backlash Enabled" box is not marked.  Should this box be marked?

2.  In the main screen (Alt6) the CV Distance setting is 100.00 and the CV Feedrate setting is +1.0000.  I'm still a little confused on what this should read after reading the attachment.  What should this be set at and how do I set it?

Thanks for your help.

Chuck

Pages: 1 2 »