Hello Guest it is November 28, 2020, 08:53:07 PM

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - maxy

Pages: 1 2 3 »
1
General Mach Discussion / Re: Strange Dropping of Z
« on: May 04, 2008, 09:46:10 PM »
Hi Hood,

We are just cutting into MDF and the cuts are .200 deep which is nothing for our CNC...we are running a 10hp motor....i have noticed that the vibration causes the dropping...like it's somehow affecting the encoder ?? maybe.

Jmaxy

2
General Mach Discussion / Strange Dropping of Z
« on: May 04, 2008, 06:40:43 PM »
Hi everyone,

The problem, when im cutting the Z keeps dropping down a bit at a time....We are cutting only .200 into the MDF so thats like nothing for the 10hp motor...as far as pull goes....I have figured out when it's happening, I'am running a  3/8ths bit (ball nose) and when it gets into a corner it causes a vibration or chatter which makes the Z drop by 3-5 thousands. So each time the bit hits the corners it drops another 3-5 thou...and by the time it's finished the part .....it may have dropped an inch.

The Z DRO does not show the dropping which is strange i had to manually attach a digital readout to the Z to see where the drops occurred and i could see the drops showing on the digital scale i attached, but the Mach Dros did not show it dropping at all.

I have changed my Encoder with a new one and it still does it, we have also set the stiffness in the skyco controller card to the max as we thought it may have been the problem...but it seems not to be.

So now im totaly lost as how to fix this crazy problem.

Someone told me mach does not handle large files well...could this be the problem as the CPU is not keeping up ??? the file is about 10 megs.

Someone must know the secret.....thanks in advance

Jmaxy >:(

3
Hello Hood,

Got the switches worrking.....pinouts...thanks

4
We solved it finally, but have switched to Mach2, as we have noticed a new problem when cutting 2D files, the Z goes lower than the actual surface and it's random, we know the bits not falling out, we know that the Z is not dropping, and the Z DRO is a correct reading, and the file it's self is 100% as we have run it on our other machines...they are not running Mach.

We are suspecting Mach may have an error in the coding ? not sure at this point...real frusterating as it has stopped us from machine the customers items for 3 days now...so we are trying Mach2 to see what transpires, if it all goes well then the culpert may be Mach 3....

Jmaxy

5
General Mach Discussion / Will the shuttle Pro work with Mach2 ???
« on: February 29, 2008, 12:46:41 AM »
Will the shuttle Pro work with Mach2 ???

thanks Jmaxy

6
I do have the CV mode selected but the motion is running like segmented lines....it take forever to machine any 2d items....any other ideas ??

Jmaxy

7
Hi Everyone,

Finally have the CNC machine running on Mach3, what i cant seem to understand is the machine is a servo system, and with the old controller it ran finishing passes super smooth in the movement of the gantry. Now what i have noticed is that it's movement are very choppy ?? and the machine runs a WHOLE lot slower ??

Why is that ???

I have the configuration set to look ahead 20 lines, i tried running it looking ahead 1 line but that made no difference.

Thank you
Jmaxy

8
WE Finally solved it on Sunday...and it was the encoder (noisy) causing the added 10thou in the -z direction......THANKS EVERYONE :) :o

9
Hi ....when we are running a job we would like to maybe stop the cutting routine to look at what is being machined and would like the Z to lift out of the material...but keep the spindle running, and then hit resume and the z would go back into the material and continue it's cut.

We have set the Safe Z height, and when we hit stop it works they way we want except the motor stops, z lifts up, but the program rewinds itself and you have to start the job over again.....

Any hints ???

Thank you to everyone for the Great help sofar....we have our machine working to a point...

Maxy

10
Hi Hood,

As i was saying when i cut the square out it is the correct size, but the Zero position is 0.010 in the -x position on returning home and each time i re-run the program it looses another -0.010. So after 2 runs the entire square is 0.020 i the -x position.

Jeff

Pages: 1 2 3 »