Hello Guest it is August 14, 2020, 11:04:34 PM

Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.


Messages - Matt Dollhopf

Pages: 1
1
General Mach Discussion / Re: Win7 64 + UC100?
« on: June 28, 2020, 10:29:56 AM »
Note that its not fair to call a UC100 a USB-parallel converter....it so much more than that

Thanks Craig, understood and already have one installed.  Looks like i need to troubleshoot output from my BOBs to steppers... or something.    Thanks.

2
General Mach Discussion / Win7 64 + UC100?
« on: June 27, 2020, 11:17:13 AM »
Short version, I know Win7 64 is no bueno with a parallel port...... but it's cool with a UC100 USB to parallel converter????



Long version, i'm trying to revive a mini mill that once upon a time ran on a XP machine with onboard parallel.  PC died and i can't get old old IDE drive with configured Mach3 to play nicly on new mobos/parallel cards/etc.....    Have win7-64 setup with a UC100, verified IO for limit switches, verified E-stop functionality, DRO moves with axis... no motors turn.  There's additional history with this 3 axis mill being converted to not have a spindle, and control a fluid pump output... so, also now have a scope to start testing BOBs.  Any help appreciated.

Matt

3
Thanks for the response..... it's been a while since i set this up originally, slowly coming back to me!   :D

4
Uninstalled PCIe adapter card, installed new PCI parallel port adapter card, syba SD-PCI-1P (http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16815124004)

fixed new address for port 1, and back to the same situation.....  verified E-stop functionality, DRO moves with axis... no motors turn.

looks like i need to grab a scope from work and see what the output is from the PCI card. 

Grrrr......... :(

Any way to tell from specifications if the pci card has a 3.3v or 5v output???? 


5
The pcie may not work as the pci version does.

Yeah.  :p

is there a reason to not use A pci VERSION?

Had this card laying around.  Ordered a PCI LPT card as a next step.  I'm more curious as to the why a PCI express card does not function, or if any other changes can possibly be made to correct the problem.

6
So, I have a Smithy 622 mini mill, old pc it was running pooped the bed.  Previously everything was functional for 3+ years.

Fresh motherboard (foxconn N15235), and a syba (SD-PEX10005) PCIe parallel port adapter.

Fresh install of current version Mach and brought over my old config and license file.  E-Stop works, DRO's zero and increment, motors don't turn.  I've configured the port correctly, and swapped the adapter card in 2 different slots on the mobo.  The LPT port is set to 'never use a interrupt' and also enabled legacy plug and play detection.  No luck.  At this point i'm guessing this PCIe adapter doesn't want to play along.....  any suggestions????

Thanks,

Matt

Edited:
Had to remove a typo in the subject line.  ;)
Brett

7
Thank you for the advice jimpinder.  I'll look into brains options.

8
Yes - you are making a mistake.

Noted.   :)

Quote
If you are using PWM, you cannot have M3 (clockwise) and M4 (anticlockwise) allocated to the same pin because you will not get any change in direction. .

Ok, made some changes, have the spindle mostly under control but obviously, i still have the problem mentioned above.  I guess i just don't know what to put in output for M4 since i believe the PMDX-106 only has two outputs for the spindle:
pin 14 - direction
pin 16 - PWM spindle speed output  (http://www.pmdx.com/PMDX-106/PMDX-106_Manual_03.pdf)  {and in actuality, i have a PMDX-110 BOB/spindle board combo which is basically the 132 BOB and 106)

So... pin 16 enabled in the motor outputs/spindle section, and pin 14 as output 1 for M3.

Per the PMDX-106 manual i have tried both dip switch settings for forward/reverse run mode, both of which only give me clockwise direction upon either m3 or m4 command.
 What else can i do with mach to get direction control functional?

Current settings:




(also have put '0' in for M4, with no change)


Thanks in advance for the help.

Matt

9
General Mach Discussion / PWM spindle control - Smithy 622 - Help Please.
« on: December 02, 2008, 11:10:18 AM »
We've recently purchased a Smithy 622 mini-mill, and i'm currently working on getting it setup with Mach and a 13" touchscreen.  X,Y,Z all configured fine, motion is very nice and repeatable.

I've gone through the mach quick start tutorial, and the larger support document, and i havn't quite gotten the spindle under control.  Any help appreciated.

controller board is a PMDX-110 (combination 132&106)

LPT pins for spindle:
pin 14 > spindle motor direction signal from PC
pin 16 > spindle speed as PWM signal from PC

Mach setup stuffs:::::






When i hit the toggle spindle button in mach, the spindle turns on and hits full speed (3500rpm), hit the toggle spindle button again, and the spindle will reverse direction full speed (3500rpm).  it won't toggle off. 

I'm sure it's something simple, i just haven't been able to figure it out.  Any help appreciated!

Pages: 1