Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
October 24, 2014, 07:32:08 PM

Login with username, password and session length
Search:     Advanced search
* Home Help Search Calendar Links Login Register
+  Machsupport Forum
|-+  Mach Discussion
| |-+  General Mach Discussion
| | |-+  sunfar c300a inverter connect with mach3
Pages: 1   Go Down
Print
Author Topic: sunfar c300a inverter connect with mach3  (Read 2836 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
toukas
Holding

Offline Offline

Posts: 2


View Profile
« on: April 14, 2011, 03:39:47 PM »

hello!
i have a cnc router with an inverter sunfar c300a  you  may see it  
here  
http://www.sunfardrive.com/ProductsListB.asp?id=79&Str=C300%20series&Pid=38&PStr=Frequency%20inverter
and i am interested in connecting it with the mach3.
My brakout board is this  
http://www.aliexpress.com/product-fm-img/375245521-stepper-motor-breakout-board-DB25-CNC-Router-kit-wholesalers.html
please give me some instruction if it posible for the way to do this.
the inverter specifications are here:

thank you in advance.
teo

« Last Edit: April 14, 2011, 03:41:24 PM by toukas » Logged
ostie01
Active Member

Offline Offline

Posts: 595


View Profile
« Reply #1 on: April 14, 2011, 04:20:18 PM »

This kind of VFD is a bit like stepper motor, it need step and direction to work.

You will need a frequency to voltage converter (CNC4PC) have some model.

it will transform the step frequency and convert it to the 0 to 10v necessary to get variable speed control. The more step, the more voltage = more RPM

You will also need another output for the direction that goes to a relay that will make contact between GND of the VFD to the FWD pin of your VFD.

But please take great care reading the manual, mine is like that and yours look to be similar but again read the manual carefully to be sure you're using the right pin.

Jeff
 
Logged
Tweakie.CNC
Global Moderator
*
Offline Offline

Posts: 4,743


Super Kitty.


View Profile WWW
« Reply #2 on: April 15, 2011, 01:21:29 AM »

Hi Toukas,

Welcome to the forum.

The easiest solution is to replace your breakout board with the C11 breakout board which has all the features you will need to connect your VFD with Mach. I also comes with all the instructions and connection details, you can view the details and manual here http://www.cnc4pc.com/Store/osc/product_info.php?products_id=161

Hope this helps.

Tweakie.
Logged

Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm.  Winston Churchill.
toukas
Holding

Offline Offline

Posts: 2


View Profile
« Reply #3 on: April 15, 2011, 02:33:40 AM »

hello my friends.
i really appreciate your help.
i will check your advices and i will inform you soon.
thank you
teo
Logged
nzNick
Holding

Offline Offline

Posts: 1


View Profile
« Reply #4 on: November 26, 2013, 09:34:59 PM »

I have a diagram that shows the correct wiring that may help some people
see attached PDF

Nick

* Visio-ESS_SS to C25.pdf (1252.01 KB - downloaded 126 times.)
Logged
Pages: 1   Go Up
Print
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!